FBK har fått del av följande tips från WATSKI som vi gärna delger våra medlemmar.

Vårrustning av båten!
Nu är det äntligen hög tid att göra båten vårfin !

Det du inte gjorde i höstas är det dags att ta itu med nu. Med bra redskap och bra hjälpmedel går det hela mycket enklare.

Båtbotten
Första steget brukar vara att kontrollera hur statusen är på bottenfärgen. Det är lika bra att göra grovjobbet först. Bra förarbete ger bättre resultat.
Det finns olika sätt att ta bort den gamla bottenfärgen. Är det lite lös färg kan det räcka med att skrapa bort den gamla färgen och ev slipa ytan slät efteråt.

Är färgen i sämre kondition och man vill ha bort all gammal färg finns det idag olika färgborttagningsmedel som underlättar arbetet. Penslas på och får verka ett tag. Därefter skrapar man bort färgen med en spackel. Behandla en bit i taget. Efter behandlingen bör man slipa ytan så den blir helt jämn och slät. Kontrollera även båtbotten om det finns eventuella repor eller skador som behöv lagas med båtspackel.

Bottenfärgmålning
När ytan är slät och fin är det dags att bottenmåla. Det skall helst vara en ganska varm dag utan hängande regnmoln. Allt slipdamm skall vara avtorkat. Man kan använda en klibbduk för detta eller en fuktad trasa.

Måla hela botten en gång. Dubbla lager vid vattnenlinjen och vid utsatta ställen. Dra bort tejpen vid vattenlinjen direkt när målningen är avslutad

Motorn:
Byt tändstiften så går motorn jämnare. Kontrollera bränsle- och oljefilter. Se över kablarna så inget är torrt och i dåligt skick. Kanske behövs en service av fackman.

Batteri:
Ladda batteriet och kontrollera så batteriet är rent, i bra skick och utan oxidation. Kolla vattennivån i batteriet. Kontrollera polerna och smörj dem eventuellt med lite fett. Se till så batteriet sitter väl fastspänt

Säkerheten ombord
Kontrollera så att du har ett gott skydd om olyckan är framme.
Är dina flytvästar ok?. Har du brandsläckare, nödsignaler, förbandsväska, och ficklampa?
Gå igenom hela listan så du har allt. Till exempel: 

Brandsläckare
Brandvarnare
Båtshake
Ficklampor
Flytvästar
Förbandsväska
Gasläckagekontroll
Glödlampor
Karta
Lanternor
Livboj
Livflotte
Nödsignaler
Pump
Reservankare
Räddningsstege
Säkerhetssele
Säkringar
Verktygsväska
Vhf
Öskar

Elsystemet
Kontrollera så alla lampor och lanternor fungerar. Gå över sladdarna så alla sitter som de ska och att de är i fräscht skick och att det ej är sprickbildning på dem.

Segel och mast
Vid behov tvätta seglet med vatten och såpa.
Mastens delar behöver smörjas, till exempel vantskruvarnas gänger. Kontrollera så seglet lätt går att hissa och att block och blockskivor löper fritt.

Övrigt:
Rengör hela båten. Använd vax schampoo om du vill få en tåligare yta. Kontrollera om lister behövs bytas om de är torra och spröda. Kontrollera skrovgenomföring så de håller tätt och om de eventuellt behöver smörjas.
Gå igenom övrig utrustningen på båten. Är spisen OK? Fungerar toaletten som den skall?

Skulle vårrustningen kännas övermäktig så finns det hjälp. Flera företag erbjuder dessa tjänster. Kontakta våra sponsorer Boat Consult Cardell i Limhamn www.boatconsult.se  och Palmblads Marin www.palmblads.se

detta är företag vi rekommenderar. Kontakta dem gärna för offert. Man skall ha tid att njuta av sitt båtliv också.

Translate »