Välj en sida

Seglarskola 2024

Anmälan är nu öppen, Välkomna!

Välkommen till en ny säsong med Falsterbokanalens båtklubbs seglarskola 2024.

PDF Poster

Segling är en sport man kan ha mycket glädje av hela livet. Här finns en möjlighet för dig som är från 8 år och som vuxen att denna sommar lära dig att segla från grunden eller förbättra dina seglingskunskaper ytterligare och samtidigt utforska båtlivet.

Då Vellinge har valt att storsatsa på segling har man startat upp ett Seglar gymnasium som startade 2021. Segelbasen för detta gymnasium är Falsterbokanalens Båtklubb. Detta innebär att vi på FBK har allt från glada amatörer till landets seglings stjärnor under samma tak!

Falsterbokanalens Båtklubb erbjuder seglarskola och är certifierad enligt Svenska Seglarförbundets riktlinjer både vad gäller kursplan för deltagare såväl som utbildning för instruktörer. Jollekommitteen arbetar även aktivt för att inte bara erbjuda minimi kravet för en certifierad seglarskola utan erbjuda det lilla extra i allt från ledare till material. Seglarskolan använder båtklubbens Optimistjollar, RS Fevor, C 55:or och följebåtar.

Klubben satsar på att kontinuerligt utbilda instruktörer och ledare avseende säkerhet och sjömanskap enligt SSF regler och förordningar. Vi arbetar även med andra aktörer så som RF-SISU för att ytterligare förstärka kompetenser inom bland annat ledarskap och pedagogik.
Fbk har däremot i dagsläget inga instruktörer eller ledare som är utbildade i att hantera barn med speciella behov vilket vi såklart jobbar på att kunna erbjuda i framtiden.

För att hitta mer information och eventuella förkunskaper om kursen/kurserna eller gruppen som du är intresserad av så hittar du all information nedanför. Är något fortsatt oklart eller om det finns speciella behov så är ni varmt välkomna att höra av er till oss i Ungdomskommittén via mail på ungdom@falsterbokanalen.se

Vi hoppas att se många entusiastiska ungdomar och vuxna som vill segla i sommar.

Sommaren 2024 ges kurser vid följande tillfällen:

NYBÖRJARKURS OPTIMISTJOLLE

För dig som är nybörjare kommer du att lära dig alla namn på jollens delar och utrustning, att rigga en optimistjolle, slag och gipp, lova och falla och att kunna hantera båten själv. Få kännedom om samtliga seglingssätt och kunna vända upp jollen efter kapsejsning samt kunna de mest nödvändiga knoparna. Absolut viktigast med kursen är däremot att ha det riktigt kul!

För att delta i våra nybörjarkurser behövs inga förkunskaper, däremot måste man kunna simma 200 meter och ha fyllt 8 år. Kursen omfattar totalt ca 40 timmar fördelat på/under två veckor.

Priset är 2400 kr för medlemmar i FBK och 2500 för icke medlemmar. 

FORTSÄTTNINGSKURS OPTIMISTJOLLE
För dig som har gått nybörjarkurs och har seglat lite mer. Du bör själv kunna rigga en Optimistjolle, kunna slag och gipp, lova och falla och kunna hantera båten själv. Ha kännedom om samtliga seglingssätt och kunna vända upp jollen efter kapsejsning och kunna de mest nödvändiga knoparna.

Kursens ger dig möjlighet att vidareutveckla exempelvis båthantering. Nya moment innefattar bland annat taktik, kappsegling och kappseglingsregler.

Fortsättningskurs ges vid följande tillfällen

v 26-27 Fortsättning Optimist                                       mån-fre förmiddag
v 26-27 Fortsättning optimist                                       mån-fre eftermiddag

Priset är 2400 kr för medlemmar i Fbk och 2500 för icke medlemmar.

KURS I TVÅMANSJOLLEN RS FEVA

Kursen vänder sig till dig som antingen kan segla Optimist och genomgått Optimist nybörjare och Optimist fortsättning eller har likvärdiga seglingskunskaper och vill testa att segla tvåmansjolle. Du bör väga minst 35 kg eftersom det underlättar vid hantering av båten.

Kursen innehåller båthantering och riggning. Seglingsteknik med hantering av fock och gennaker. Segling av alla segelsätten placering i båten, styra, skota slag o gipp. Strategi, taktik, samarbete, sjömanskap och användbara knopar, kappsegling o kappseglingsregler är moment som ingår i kursen. 2 båtar står till förfogande.

v 27 Kurs Feva                                          mån–fre hela dagar

Priset är 2500kr för medlemmar i Fbk och 2850kr för icke medlemmar.

C55 kurs (12+)

För dig som är (12+) och inte nybörjare finns det tillfälle för en grupp i C55. C55an är en kölbåt med jollekänsla och fart med enkel hantering och hög kvalitet som ger mer tid för det roliga. Den seglas av 2-4 personer på kursen. Kursen innehåller båthantering och riggning. Seglingsteknik med hantering av fock och eventuellt spinnaker. Segling av alla segelsätten placering i båten, styra, skota slag o gipp. Strategi, taktik, samarbete, sjömanskap och användbara knopar, kappsegling o kappseglingsregler är moment som ingår i kursen.

Vi har tillgång till två båtar och gruppen seglar i en full vecka med tillfälle för kvällsträning. Simkunnighet om 200 meter är ett absolut krav.

v 26 Kurs C55                                           mån–fre hela dagar

Priset är 2500 kr för medlem och 2850 kr för icke medlem

C55 kurs Vuxen

Kursen är anpassad för dig som är vuxen och är nybörjare eller har lite tidigare erfarenhet av segling. C55an är en kölbåt med jollekänsla och fart med enkel hantering och hög kvalitet som ger mer tid för det roliga. Den seglas av 2-4 personer på kursen. Kursen innehåller båthantering och riggning. Seglingsteknik med hantering av fock och eventuellt spinnaker. Segling av alla segelsätten placering i båten, styra, skota slag o gipp. Strategi, taktik, samarbete, sjömanskap och användbara knopar, kappsegling o kappseglingsregler är moment som ingår i kursen.

Vi har tillgång till två båtar och gruppen seglar i en full vecka med tillfälle för kvällsträning. Simkunnighet om 200 meter är ett absolut krav.

v 28 Kurs C55                                           mån–fre hela dagar

Priset är 2500 kr för medlem och 2850 kr för icke medlem

KVÄLLSTRÄNING
Kvällsträning för dom som genomgår eller genomgått kurser för optimistjolle, C55 eller Feva-kurs. Lämpliga förkunskaper är bl a att kunna:

  • Rigga jollen
  • Samtliga segelsätt
  • Manövrera båten, lova o falla
  • Slag o gipp
  • Lägga till vid brygga
  • Vända upp båten efter kapsejsning
  • Nödvändiga knopar

Klubben lånar ut jollar till dem som inte har egen båt men man kan också ha med egen båt om man har.

  • Tiden är tisdagar 18.00-20.30


Anmälan till seglarskolan 2024

Anmälan görs i första hand via formuläret ”Anmälan” under meny alternativet Seglarskola.

Uppge vänligen kontaktuppgifter, adress, tel nr och e-mailadress. E-mailadress som uppges ska vara till kontaktperson! Fullständigt personnummer är viktigt.

Om vi har alla uppgifter så kan vi lätt nå er med information

Translate »