För tredje gången så var det dags för 2Star i Kategatt. Även denna väldigt populär med över hundra deltagare (114). I år var det femte gången som seglingen arrangeras och för att kunna fortsätta växa valde man en ny bana. Istället för fram och tillbaks till Anholt (har varit halvvindar i bägge riktningar de två gånger vi varit med förut kan vara en annan anledning) har man nu ändrat så att vi seglar kors o tvärs norr om Själland med Hundested som pitstop.

 tävlingsbana

 Bana kan seglas på båda hållen, i år Helsingör- Kullen – Hallands Väderö – Hundested – Hasselö – Helsingör

 Som förra året består besättningen av mig själv (Rikard Roth) och Stefan Hardebo. Två seglare med en hel del år bakom oss som kompletterar varandra perfekt. Förra året lyckades vi med konststycket att slå alla i största klassen och det skulle vi förstås försöka göra om.

 Stefan på G

Stefan på gång.

 Lars Jönvi

Vår gode vän Lars Jörnvi gör sig beredd i sin Luffe 37 Rie, en av kanske 20 talet svenskar som var med.

 Starterna går från 1100 fram till 1300 på fredagen (20/8) med de mindre båtarna 1100 och flerskrov 1300.

 Rie start 11:00

Rie start 1100…

 Vi kommer sakta igång vid starten 1200 och har lite störd vind de första 2 minuterna, sedan släpper det och vi kan helt utnyttja code0 gennakern i den byiga vinden med 1-4 m/s från västsydväst..

 Intensiv start med bra fart 

Intensiv start med bra fart…

 Hänger med Swan 45 Tarok o Farr 40 upp till slutet av seperationsbojen där det är dags att få upp spinnakern. Detta går kanon och vi ångar på och allt känns helt ok. Men detta visade sig kortvarigt, strax kom första stiltjebältet med omstart som följd. DMI meteorologen hade inte sagt något om någon stiltje! Båtarna i första start låg rätt nära svenska land och såg ut att röra på sig något. Mycket riktigt så kom det lite vind från öster och för en stund rörde vi oss framåt för att återigen stanna i stiltje. Enerverande med gung o slag i segel, Stefan var nära myteri. Efter ett par timmar där vi flutit norrut i 1,5 knop (strömmens hastighet) kom så vinden ute från havet. Tyvärr var vi inte tillräckligt långt västerut för att komma iväg snabbt, men vi var inte heller längst i öster som fick vänta längst. Nåväl i regn och 4 – 6 m/s nu från syd hade vi god fart till Hallands Väderö i sällskap med många båtar som kommit loss ungefär samtidigt.

 Gott sällskap

Gott sällskap strax söder om Hallands Väderö, Rie och Carmen från Lomma.

 Rundning av Hallands Väderö

Foto från Rie, längre fram syns XAR och den olycksdrabbade Tina

Rundade omkring niotiden. Norrsidan av Hallands Väderö bjuder på lite utmaningar i form av grund, både synliga och osynliga. Strax framför oss hör vi typiska sten mot köl ljud, X-562 Tina går på ett av de osynliga grunden och parkerar helt och hållet, hör senare att Quantum 45an hjälper dem av grundet och bägge båtarna bryter seglingen. Efter rundningen av Hallands Väderö har vi en sydostlig vind som går mellan 7-9 m/s, har redan bytt lättvindsgenuan till hårdvinds innan rundningen så vi är väl förberedda för de utlovade 8-10 m/s som successivt ska vrida mot sydsydväst. Håller höjden med god fart, efter midnatt kommer vridningen och det gick inte att sträcka längre. Efter ett par slag är de 38 sjömilen till Hundested avklarade och vi får lite vila och mat efter målgången vid Hundested 0252. Bra tid, vid återstarten kommer det att vara ljust. På vägen in möter vi en båt flera gånger och som verkar gå avsevärt snabbare än oss, men lägre. I vägen var den i alla fall. Först när vi gått i mål fattar vi vem det är, jo min bror Anders i sin nya Dragonfly Sport 28.

 En timme sova och sedan igång igen. Vinden har nu friskat i till mellan 8-14 m/s med riktningen sydsydväst. Brant slör med spinnaker de 16 sjömilen till Hässelö går i rask takt med farter upp till 12 knop. I början har vi sällskap av Dragonfly 28:an, men snart rycker de rejält. Vi rundar ön strax innan åtta på lördagsmorgonen.

 Dragonfly 28

Anders i sin DragonFly 28 Sport Hua Hua accelererar förbi oss efter Hundested starten.

 Fortsatt öppen bog men vindstyrkan gör att vi inte bär gennaker så det blir genuan som får gälla. Farten är fortsatt helt ok, mellan 8 o 10 knop.

 Vinden vrider ytterligare mot väst men byig och upp till 10 m/s. En båt kör spinnaker bakom oss men har inte alls höjden. Till slut kommer vår gennaker upp och farten ökar betydligt. Båtar runt om oss gör som vi, sätter större försegel.

 Gilleleje rundas, 10 grader högre kurs. Skulle klara gennaker om det inte kom kraftiga byar på 12 m/s. Lite förbi Hornbaek blev det för mycket, efter liten kämpainsats är gennakern bärjad och vi fortsätter med genua resten av vägen. Målet nåddes vid 12 tiden.
Hur gick det då?

Innan stiltjebältena på vägen till kullen så låg vi väldigt bra till. Valet att ligga i mitten visade sig vara en stor miss. Seglingen därefter gick väldigt bra men de båtar som fångade vinden först var långt före oss. Vi kom ikapp en del men inte alla.

Slutade på en femte plats av 11 båtar i klassen.

Länk till seglingen och trackingen: http://watski2star.dk/

 Avslutningsfest

Obligatorisk fest på lördagskvällen, bra drag med rätt typ av  sponsorer…

 Vid Pennan, Rikard XARRikard på XAR

Translate »