Välj en sida

PREMIÄR!

I kvällens tävlig var det premiär för klubbens ungdomsjolle FEVA RS. Ni läste rätt, kollen har faktiskt ett officiellt ”LYS-tal” och äger rätt att tävla.

I vindstyrka om 11m/sek bemannades jollen med färske VM-2;an i Farr 30, Niclas Gerdbo och hans lillebror Joacim. Bägge har meriter tunga meriter från stora tävlingar i olika klasser och är fostrade i FBK,s jolleskola en gång i tiden.

Ingen av dessa hade seglat denna båttyp tidigare men begav sig direkt ut till start. Fockfallet löpte ut på väg mot start så man fick snabbt vända hem och fixa detta vilket gjorde att de startade 1,5 minuter sent. Båten satte av i en härlig fart mot bojen nere vid Foteviken, rundade och valde en väg nära kusten mot Klagshamn. Där kom deras första riktiga slag med båten och det gick väl. Från piren var det svårt att följa den lilla båten men med kikarens hjälp gick det.

Man kunde se att de jagades av Chefen Janne i sin Ballad följd av Pride. Dessa större båtar var även de lite sena i starten. Nu blev det en fasligt kryss mot ”Skanörspricken”. En lång resa för en jolle och i synnerhet i den starka vinden. Fransosen Malmqvist sa efter målgången att de höll koll på jollen och skulle sätta efter dem om något gick galet. Det är äkta sjömanskap det. Men de behövde aldrig ingripa.

Kryss är väl inte Fevan,s stora styrka och man rundade som andra båt. Men nu blev det undanvindar och brödrarna hissade den lila genackern på jollen. (De hade läst i instruktionen innan tävlingen att genackern bör hissas i lugna vindar för att båten är livlig…. ).

Det stoppar inte dessa hårdingar, upp med den i 11 sekundmeter och de klockade själva en fart av 14 knop direkt. – Jä…. viken acceleration det var sa de med breda leenden efteråt. Det känns som att köra go-kart på vattnet.

Men så kom verkligheten ikapp dem. 2 gånger vurpade man och hamnade i vattnet, men bara för att på nytt hissa genackern och köra hårdare. Vurporna berodde på att man inte var van att snabbt omfördela vikten. Gör man inte det så välter man. Och det tar tid. Hade vi inte vält hade vi kommit tvåa sa de kaxigt.

Nu ska det sägas direkt. Den seglingen gör man inte utan både stor kunskap och seglingsvana. Personligen såg jag vår egen NESTOR Bengt Lundh säga att: – Det är härligt att se ungdomar på detta viset som dessutom håller FBK,s fana högt. Han var faktiskt lite stolt tror jag. Och Bengt vet vad han talar om. Bengt,s lovord värmde killarna i mål. Tack Bengt för att du ställer upp som starter och engagerar dig. (Bengt har varit mycket sjuk för något år sedan – därför är det extra kul att se honom på benen igen).

Nåväl, vi ska inte glömma de andra på banan. 1;a var Chefen i sin Ballad och 2;a var Pride. 3,a och på pallplats kom Feva RS.

(Det var bara 3 startande idag, men hela detta racet var helkul att följa från piren).

Ingen saknade Grosshandlaren. Undrar vad han tagit vägen? Det blåste väl lite för mycket för honom idag också….

I väntan på målgång blev det festligt. Långt borta från Klagshamn kom det 3 kitesurfare. De kom med sina stora vingar, svepte förbi kanalmynningen och fortsatte mot väg 100 –hållet. Hoppas de kunde stanna innan busskuren eller trafikljusen. Det gick riktigt fort för dem.

Vi väntar med spänning på nästa race med FEVA RS.

Som de riktiga seglare dessa bröder är så spolade man av jollen efteråt och gav henne lite extra vård.

Inge Kvist fotade från piren och jag vet att ombord på Fevan hade grabbarna med sig en ”livekamera”. Ska bli kul att se dessa bilderna senare – den kameran fungerar även under vatten.

Vid pennan ”den ödmjuke”

Translate »