Grosshandlaren fick smaka på Amarone! Gillade det!

Dagens referat blir lite annorlunda ur ”journalistisk” synvinkel. Ett nytt grepp. Jag blev av olika orsaker lite akterseglad och fick se halva racet från Start o Mål piren med Chefen och Boxaren Kvist. Kul och spännande att följa från land faktiskt. Det var utlovat hårda vindar och ”hundväder”. 5 båtar till start som i mål placerade sig enligt följande 1. Amarone, 2 Prästen, 3 Pirouette,(Lang) 4 Nemo, (Grip) 5 Simsalabim.(Smugglaren Fred).


Jag träffade Grosshandlaren innan start som var uppgiven. Inga gastar. Erbjöd honom direkt en plats ombord på Amarone men han avböjde vänligt men bestämt. I och för sig sa han att allt kunde köpas för pengar så…. Nu gick han faktiskt ombord och kämpade duktigt. Jag undrar vad detta kommer att kosta mig. Niclas sa bara att han förhandlat med Grosshandlaren…… Oj, oj. Nu vann han ju och det skulle inte förvåna mig om han dessutom kommer att kräva ¼ av poängen till sin egen båt. Grosshandlaren är tuff han. Men en underbar kille. En riktig fighter. Han var nog glad över att slippa Storsponsorn och hans hund idag. Eller Storsponsorns fru, för det är ju hon som bestämmer.

Jag bad Niclas, nykorad EM mästare, att ge ett referat från vinnarbåten idag och här följer den osminkade sanningen om hur det går till ombord på Amarone under ett onsdagsrace.


Niclas Gerdbo: Debreaf.

Micael sjukade sig på eftermiddagen. Bea krockade och Håkan åkte till sjukhuset. Förstärkning i form av Stefan från Lomma och Optimera. En kanonförstärkning som köpts in under draften från Lomma, och så Grosshandlaren. Stefan pit, Grosshandlaren fock och styra undanvind, Jocke fördäck och stor, Niclas styrde på kryss och spinnakertrim. 

Start mot pricken som ligger typ utanför hamnen. De två minsta båtarna hade en tight fight på halvinden och följdes åt en bit på första kryssen. Såg ut som en bra matchracing-duell. Prästen körde med gennaker och drog på bra med visst besvär vid vindbyarna. Vi bar inte vår spinnaker. Rundade upp och kryssade på. Förseglade mig lite på sista slaget. Bra vinklar när det blåser. Avvaktade med spinnaker pga den branta slören mot Skanörspricken. Tog lite mer höjd i början. Grosshadlaren på styrning. Föll av lite och bra sättning. Plockade höjd sedan. Tuffade på bra, loggade ca 8.5 knop som mest. Tight framför, Prästen stormade på med gennakern. Verkade få lite problem i samband med nedtagning och skar upp lite. Vinden toppade på ca 21knops vind här ute. Vi tog lite överhöjd för att sedan platta ner mot märket, plocka bom och köra flying, sedan en grym nedtagning. Jocke körde “grinding” innan han återvände till fördäcket. Vid nedtagningen såg det från sittbrunnen ut som en Electroluxdammsugare satte igång i förluckan, fint! Fin upprundning och jakten på prästen satte igång på riktigt. Kryssade en bit in och kollade kompassen och fart, seglade om Jocke Lang i lä. Svårt hitta rytmen i båten då vinden var mycket byig. Bra snack ombord med taktik och vind. Lite segling upp på kompassen och lätt bevakning av prästen. Jocke var uppmärksam så vi inte förseglade oss på första slaget. Vi lyckades komma före prästen till märket längst ut vid Foteviken, var tight vid märket men vi behövde inte utnyttja vår styrbordsrätt. Grosshandlaren sa strax innan vi var före att han hade bett sin aftonbön så nu ”jäklar ” skulle inget hindra oss! Efter slaget fick vi försvara oss lite då Prästen försökte rulla om i lovart. Gick bra, Stefan bevakning bakåt, Jocke stor och Grosshandlaren fock. Drygade ut ledningen. På sista kryssen fick Grosshandlaren smaka på Amarone genom att styra lite, verkade tycka den var ok. Gick i mål som solklar etta! Riktigt rolig och bra segling från alla idag! Kändes lite seriöst faktiskt!

 Vi får väl se om Grosshandlaren börjar hissa från förluckan nu? Han sa i all fall att jag körde med honom och han blev svettig! Mycket svettig. Så låter det faktiskt efter varje gång vi seglat. Niclas utdelar ros och ris. Och vi går igenom racet.

Extra kul att ha Grosshandlaren som gäst, förlåt, gast. Han såg vid målgången ut att trivas som fisken i vattnet. Och alla ombord gav 110% enligt Niclas som direkt efter målgång fick rusa till jobbet i Malmö för nattpasset. Jag fick tillfälle att gratta både Stefan, Grosshandlaren och Jocke (Niclas lillebror), till segern och de var glada men trötta. Stefan är förresten en riktig hejjare på innebandy. Vi spelar tillsammans under vinterhalvåret 1 gång i veckan och det kan rekommenderas. Inte bara för att man träffar Stefan….

På piren diskuterade Chefen och boxaren Kvist varför inte Prästen satte Genackern på slutet. Svaret är ju givet vet jag – ”God only knews”.

Nästa onsdag kör vi igen!

Ödmjuke akterseglade skepparen på Amarone.

Resultatlistor

Translate »