Välj en sida

MÅNGA VINNARE – men bara en som hördes!

Dagens race hade faktiskt många vinnare. Godaste vinnaren var Börje Svensson som på eget initiativ stod och väntade på alla seglarna med härligt nygrillade korvar och dryck. En riktig efterfest på toppenbryggan. Tack Börje. (Börje är egentligen ansvarig i FBK styrelsen för alla hamn och landplatser, så honom skall man vara god vän med). Don,t mess with Börje!

Kaxigaste vinnaren var Grosshandlaren som vann dagens race med 1 båtlängd före Amarone. Grosshandlaren som dagen till ära, eftersom det blåste lite mycket vid starten, laddat upp med en stor besättning där ingen vägde under 100kg? På havet såg det ut som en riktigt överlastad ”flyktingbåt”. Men det var ett vinnande koncept ikväll visade det sig. Segern firades tillsammans med storsponsorn som glömde bort sitt uppdrag denna kväll som Hamnvärd och istället for runt i hamnen med sin lilla hund under armen och hissade sina reklamflaggor överallt. Men OK, Grosshandlaren seglade bra. Det måste erkännas. Jag tror att han hade en extra vikt med sig i form av Storsponsorns hund som heter Malte. Om man blöter ner Malte i vatten så väger han nog mer?

Nästa segrare var Chefen. Han överkom sitt trauma och startade en remarkabel ensamsegling denna kväll. Balladen for fram som ett ”jehu” (Vad det nu är), på vattnet och Chefen bara myste. Nu är han på banan igen och det är helkul för alla. Välkommen tillbaka.

Näste vinnare var en debutant. Peter Lindgren, Bavaria 38. Första racet i den nya stora båten med en bra besättning. Det lovar gott och visar att vi har plats för alla. I besättningen smygtränade några ”Hellbrink,s” för att snart kunna komma ut på banan med den nyinköpta ”blåa båten”.

Nästa vinnare var Inge (Boxaren) Kvist. Kan ni tänka er den ”lille Inge”, taggad och förbannad till tusen på att han seglats om på, som han tyckte, ett ojust sätt. Inge stod med en korv i ena handen, en pilsner i den andra och studsade på bryggan. Inge lovade att nästa gång – då jäv….. faller jag inte undan utan då blir ni överseglade alla bonnläppar…. Det hjälpte föga att försöka lugna honom med att kappseglingsreglerna följts. Inge vann på sin nya tuffa attityd. Han har fått en härlig vinnarskalle nu, FBK,s egen Informationsansvarige. Någon tipsade honom om att ha fendrarna ute på nästa race.

En annan vinnare var ”nestorn-startern”, Bengt Lundh. Bengt är tillbaka efter sin svåra sjukdom och var nu ensam start och måldomare på piren. Att han lyckade blåsa i hornet några extra gånger för ”tjuvstart” skyllde han på att tutan blåste ner för honom…… Bengt sken som solen på bryggan efteråt. Kul att ha dig tillbaka igen Bengt. Det hoppas jag att du känner att alla vi tycker.

En annan vinnare var Liz Lang, till vardags gift med allas vår Jocke Lang. Jocke hade ont om besättning denna kväll och hade fått med frun – eftersom det bara skulle blåsa 2m/sek…… Vi, som grannbåt, anade att håller detta hela kvällen mellan dem är det fantastiskt. Men i mål var det en sprudlande glad Liz som hoppade som en gazell på båten med ett enda stort leende. Och lika glad var Jocke. Nu har hon nog tagit en ordinarie plats, även på båten…..

Gudrun snackas det en del om bland gubbarna. Vem är det undrar ni kanske? Jo det är den Albin 78 cirrus som seglas av Susann Thommé. Vi möttes ute på havet och hade nästan en väjningsregel att tillämpa. Men det gick bra och Susanne är en riktigt bra ambassadör för de kvinnliga seglarna. Susann seglar riktigt fint tycker jag. Kvinnlig segling skall uppmuntras. Undrar varför båten heter Gudrun. Det måste utredas.

Nästa vinnare är en riktigt kul typ. Per-Jonas heter han. Känd ensamseglare som till och med är uppe i egna masten under race. Jag lovar, såg det själv för två år sedan. Nu gjorde han det igen; 30 minuter innan start rusade han in till Chefen och anmälde sig. Han ville starta i en ny klass sa han. Klassen UTAN bom och segel???? SRS talet skulle öka efterhand som man under racet monterade ihop allt.

Han kom iväg 30minuter efter utsatt tid. Vet inte hur det gick till men plötsligt bara fanns han där. Per-Jonas är en kul prick med MASSOR av seglingskunnande och seglingserfarenhet. Synd bara att han inte är med så ofta eftersom Stefan Hardebo (Luftkungen), köper hans tjänster som gast på sitt skepp. Per-Jonas måste vara dyr att hyra in.

Sen måste jag bara nämna vår egen ”gamle smugglare”. Den härlige ”mysgubben” Fred. Fred är en sådan person man bara blir glad av att se. Till sin Simsalabim hade han denna gånget flugit hem en ny besättningsman från Kreta. (Observera att Fred satsar dessa pengar ur egen ficka, han har ingen storsponsor bakom sig). Bo, tillvardags boende på Kreta och fd revisor i FBK var hemma i Sverige för att som han sa ”svalka av sig”. Han uppskattade att Fred hade bjudit hem honom…..

Sen har vi då Fransosen Malmqvist i sin Beneteau 39,3! I starten var han inte riktigt vaken utan korsade linjen mycket ”värdigt” utan synbar stress. Fransmän är livsnjutare sägs det och Peter verkade njuta idag. Fast han försökte psyka oss andra med att vi hade tjuvstartat. Man skall aldrig lita på människor med en baguette under armen, rutiga dukar på borden och en flaska rödtjut nära tillhands. Men Peter är däremot att lita på. Han har förresten sålt en ny båt till Storsponsorn. Peter säljer de där franska båtarna som ingen kan stava till. Chanååå eller något ditåt.

Nästa vinnare var faktiskt själva företeelsen, Onsdagsseglingen! 10 båtar till start visar att nu är vi på G på allvar och fler finns det plats för. Vi saknar både Olje och Luftkungen.

Enda orosmolnet är att Grosshandlaren satt upp en skylt på sin båt: Till salu, står det! Vad betyder detta? Hans kompis? Micke Plåt berättade att han försökt sälja båten en tid nu men det sista budet är att han gärna byter den mot en tandemcykel…. Platsen längst fram vid styret är vikt för Grosshandlaren och på sitsen bakom skulle det vara plats för storsponsorn som då kunde ha händerna fria för att ha den lilla hunden under armen. Tänk er den synen på bryggan.

För egen del kan vi tyvärr inte starta nästa race. Joacim får inte fritt från sommarjobbet som ”Stig” på Ljunskogens Livs, Micael jobbar övertid på Boat Consult med installationer och Niclas är med Team FARR BAR och tävlar i Kiel hela veckan. En riktigt seriös tävlingssatsning som Micke Stamming och Martin Strandberg ligger bakom. Följ dem gärna via deras blogg på: farrbar2.wordpress.com sidan innehåller många tips från bl.a. North Sails. Riktigt rolig läsning faktiskt.

Men jag lovar att vara med som ”hököga” och lyssna skarpt efter de senaste händelserna.

Vad händer nästa onsdag? Stay tuned!

Eder ödmjuke skeppare på Amarone.

Translate »