Vi är ett glatt grabbgäng á 5 personer som känner varandra från lite olika håll. Några är kompisar genom studentlivet i Lund, andra barndomsvänner. Summa summarum är vi 5 killar mellan 25 och 27-års ålder som alla delar samma passion för segling, då främst kappsegling. 

J/24 är en numera klassisk  entypskappseglingsbåt med en stenhård internationell konkurrens. Med över 5500 båtar tillverkade och ett startfält som täcker in alla kontinenterna är j24 en klass där såväl minsta misstag kostar många placeringar i ett VM. M a o finns där inga marginaler för utdaterad däcklayout, gamla trasor till segel eller våtslip med grovlek på mindre än 1200. 

VM seglas i augusti utanför det populära promenadstråket vid Västra hamnen i Malmö, och SWE4138 är anmälda.

VM började egentligen redan i höstas då vi seglade kvalet och knep en åtråvärd plats till eventet. Under vintern var det stora visioner och planer hur vi skulle gå tillväga för att inte skämma ut oss i VM, första steget var att slipa bort bottenfärg från skrovet för att få en mer konkurrenskraftig båt. Som säkert alla seglare känner till är just detta moment segling när den är som bäst! Eller inte.  Se bild 1 för hårt arbetande seglare.

(Bild kommer snart… Redaktören)

   Figure 1. Viktigt med pauser, fr vänster: Daniel, Victor och undetecknad.

Efter många timmars slit så var färgen äntligen borttagen och båten kändes lite snabbare. Vaxning och tvätt nästa!

Första träningen (något försenat därför nämns inga datum) med full VM-besättning gick som väntat något ringrostigt, men efter 1000 slag och lika många gippar lyckades äntligen en viss rutin uppnås. Dagen bjöd inledningsvis på 9m/s och avslutade med 4-5m/s i fullt solsken, kunde inte blivit bättre!

(Bild kommer snart… Redaktören)

   Figure 1. SWE4138 (Tidigare DEN4138, därav segelnummer)

Nu återstår bara ny däcklayout, träning, nya segel, jaga sponsorer, mer våtslip, nya segelnummer på de gamla seglen, sa jag träning?, big-boat regatta German-Open, fysträning för att nå viktbegränsning…. Etc etc.

Som ni hör är inte detta sista inlägget utan målet är att hålla FBKs läsare uppdaterade under sommaren. Och var inte blyga för att komma fram och fråga hur satsningen går (eller bara säg hej!) om ni har några frågor eller funderingar.

På återseende,

Mvh

Jakob Hellbrink m. besättning på SWE4138

Ps. Om någon har ett företag som gärna vill synas i detta sammanhang tveka inte att höra av er till helbrink snabela gmail punkt com.

Translate »