GRIP VISADE KLORNA-KOM TVÅA!

Bertil Grip, södra sveriges mest meriterade seglingsdomare och den som har mest regelkunskaper i segling söder om Dalälven, (jag överdriver inte), har börjat ensamsegla. Idag styrde han sin NEMO både aggressivt och taktiskt så att man bara kan lyfta på hatten för honom.

Först var det starten där han pressade Fred, smugglaren i Simsalabim, över startlinjen för att sedan likt Amerikas Cup båtarna, när man motat iväg motståndaren, själv gör ett helt annat vägval. Genialt helt enkelt. Fred var inte sig lik efter den starten. Sedan vägvalet inne i banan efter första rundningen och siktet på Fyhrern direkt. Endast Inge, boxaren Kvist, valde en mera Foteviksnära kurs. Men skillnaden var den att Grip gick mot Fyhrern och Kvist gick från Fyhrern. I mål undrade vi om något hängt upp sig och han inte kunde slå, men Kvist sa bara att han ville se vikingen i vitögat. Detta resulterade i plats 8 för Kvist. Av 8 startande.

Dagens race startade i hård vind och endast en båt valde spinnaren. På slutet gav den oss ren turbofart och segern blev solklar. Men den bars inte utan hårt arbete på fördäck kan intygas.

Vid Rundningen av Fyhrern var Grip ohotat först. Tvåa och sedan trea i mål kom Per-Jonas i sin Scumulus. Per-Jonas seglade fort och säkert som bara han kan och ett tag hade vi hans stäv nästan inne i vår sittbrunn. En härlig upplevelse att segla snabbt och verkligen vara så nära att man kan ta på båten bakom. Det kräver rutin och det har Per-Jonas.

En lite underlig episod utspelade sig när vi i Amarone närmade oss Fyhrern för rundning. Framför oss, i lovart och med alla positiva väjningsregler till sin fördel, ger helt plötsligt GUDRUN bort sitt slagläge och faller ner framför oss. Vi får ett styrbordsläge på henne och rundar före. Hade hon (Susann Thomme) inte släppt detta hade vi fått hålla undan. Efteråt talade jag och Susann om detta och hon berättade att hon helt enkelt blev lite osäker på väjningsreglerna och båtavstånden innan rundning. Men du skulle stått på dig som den duktiga seglare du är. Vi hade backat. Vad har jag sagt nu? Nästa gång stiger hon inte åt sidan, tro mig. Gudrun blev femma idag.

Björn Holmgren, i sin Cumulus, seglade bra idag, kanske inte bästa vägvalet men det går undan ibland och slutresultatet blev en 7:e plats. Han kommer igen.

Scumulus och Cumulus, vad är skillnaden? Förutom det att Scumulus seglas av Per-Jonas så är det en förlängd Cumulus helt enkelt. Jag tror att Per-Jonas har förlängt aktern och ökat vattenlinjen helt enkelt. En trimmad och förädlad Cumulus således.

J80, Xstar med Jonas Andersson vid rodret seglade med ett rev idag. Tappade farten och måste göra bättre starter för att lyckas. Andra dåliga starten på rad. Det håller inte i onsdagsfälten. Men det blir bättre, det vet jag.

I mål möttes vi av Luftkungen Hardebo som istället för att segla passade sin hund. Nej, skämt åsido så är hans HANSE 430 på garantireparation nere i Tyskland. Det är synd för vi vill ha luftkungen på banan, inte bredvid. Personligen tror jag att han påverkats av Per Ahl, när de under semestern i tyskland gemensamt diskuterat segling. Per seglar helst onsdagsseglingarna från restaurangen…. Och han passar också sin hund….

Men där på hamnplan fanns också Storsponsorn, med sin fru och hund han också. På frågan varför inte Grosshandlaren startade så meddelade Storsponsorn att – ”förhandlingar pågår”. Han sa inte med vem och varför. Något har hänt i deras sponsorrelation. Sponsring bygger som bekant på resultat och det har nog inte Grosshandlaren kunnat visa, ännu.

Chefen, han hade seglingsförbud idag. Han skulle förbereda en hemsegling från Tyskland tillsammans med Hardebo och måste vara helt fokuserad på detta. Hans dag hade mest bestått i lämna bort alla typer av husdjur som han har hemma. Fåglar, kaniner, möss, guldfiskar och illrar.

Den outtröttlige startern Bengt Lundh var förtvivlad. Inte en enda båt hade startat på tid idag. Alla var sena sa han, från 1 sekund till 4 sekunder sena. Förutom 15 sekunder på J80. Han kräver skärpning.

Nu ser vi fram mot nästa onsdag och hoppas på minst lika fina seglingar. Håll i hatten för nu är Grip i tagen!

Eder ödmjuke skeppare på Amarone

Resultatlistor

Translate »