Välj en sida

STÖRST KOM FÖRST!

Underbar syn i Höllviken, 15 båtar till start i en riktig sommar-regatta. Lätta vindar där material och vägval till slut fällde avgörandet. 43 fotaren X-AR rattad av Rickard Roth tog hem segern med en båtlängd före 34 fotaren Amarone, rattad av nyblivne Europamästaren Niclas Gerdbo. (Han ingick i besättningen på Farr 30 EM i Kiel i helgen, ett projekt där en annan FBK are är drivande: Martin Strandberg).

Nåväl, efter målgång sa Rickard: – Hade det varit normalt vattenstånd idag hade jag fått ta fram gräsklipparen för så långt in i Foteviken gick jag . Han var ute på farliga vatten där enligt uppgift Fred gått på grund ett flertal gånger. Fred är förresten totalledare av cupen just nu. Fred är en trevlig typ som när han inte smugglar sprit och öl från Tyskland, med stort hjärta hjälper oss i vår verkstad. Jag gillar Fred. Man blir så himla glad när man ser honom. Men Grosshandlaren hackar hela tiden på Fred. Nu senast för att han köpt en för stor gummijolle.

Fältet kom iväg upp mot ”Fyhrern” på en rundbana som Chefen lagt. Spinnacker på vägen ut där fältet samlades ihop. Noterat är att prästen inte hade samma flyt idag. I alla fall inte i inledningen. Nu undrar hela församlingen bara en sak, vad heter prästens båt? Alla andra båtar har namn, men inte prästens 806:a. Måste undersökas.

Många festliga episoder utspelades som vanligt. De två ensamseglarna Chefen och Per-Jonas kämpade tappert och det var kul att från akter se när Per-Jonas sprang upp på fördäck och tog ner spinnaren. Därefter ner i brunnen igen, Utan att tappa fart. Hur gör han? Att han inte trillar i…
Trilla i, det var det nära att Apoterkaren gjorde. Hans mantåg gick av när han lutade sig bakåt och PANG, där hade han fötterna i vädret och bara turen höll honom kvar ombord.
Kul var det också att se den fina Arcona 46,an Grace 2. Rattad av Niklas Samberg. Vilken speed de hade med sin genacker. Nu är det så att tävlingsledningen, har jag hört, kommer att utreda hans LYS tal. Ingen protest finns men vår rättvisa tävlingsledning tar ibland initiativ själva. Tävlingsledningen har kallat till möte på Rygen. (I samband med Freds nästa smuggelresa).

Chefen kämpade friskt med sina slag. Ibland fastnade genuan i mantågen och Chefen funderar du på att ensamsegla utan mantåg.

Så var det då självaste boxaren Kvist. Vår egen informationschef och sponsorjagare. Vet ni vem han hade i båten ikväll? Jo, ”donatorn” i egen hög person. Ulf heter han och det är han och hans fru som skänkt oss vårt nya hamnkontor. Det ni. Undrar vad Inge har i kikaren nu? Han säger att han tog med Ulf för att bevisa att man inte kan vinna utan att ha en spinnacker…. (men jag tror inte det stämmer, det är nog bara för att göra Grosshandlaren avundssjuk). Men man skall aldrig vara säker på Inge Kvist. Ni vet väl att han åkt dit för något som den tyska kustbevakningen ertappade honom med för några år sedan. Jag vet inte exakt vad men han var senare i hårda polisförhör om händelsen i Ystad. Och böta fick han. Så Inge är inte att leka med. Han skall man se upp med.

Sen var det då Grosshandlaren. Vart tog han vägen undrar ni kanske. Det undrade vi på Amarone också. Efter att ha sett honom i vitögat vid en passage ute på vattnet ikväll blev han sig inte lik. Han slutade 5;a ikväll och var sur som bara den efter racet. Skyllde på att Storsponsorn hade sabbat något för honom. Att han in i det sista krävt att få vara med ombord men att Grosshandlaren nekat detta eftersom Storsponsorn även krävt att få ha sin lilla bjäbbiga, (som Grosshandlaren säger), vita hund Malte med sig. Där går gränsen säger Grosshandlaren. Malte blir dessutom lätt sjösjuk sägs det….

Thulinarna hade lämnat katamaranen hemma idag och satsade på storbåt. Deras First 36;a med det ärevördiga namnet Explorer på sidan kom idag 8;a. Ovant för dem.

Prästen då, jo han kom verkligen igen på slutet och placerade sig som 4;a. Bra seglat. Någon har undrat, hur jag vågar kalla honom ”prästen”. Jag har faktiskt frågat honom och fått lov till detta. Jan Bergendorf är ju sjömanspräst i verkligheten och en riktigt kul, trevlig och allmänt lättsam människa. Tänk om fler präster var som Jan. Jan har sin son som gast.

Joakim Lang skall investera. Han saknar en fungerande plotter säger han. Dagens 7;e plats var inte bra. Han måste se var han är säger han. Det går ju inte att lita på chansen i längden. Man kan ju bli sittandes i sanden. Lang hade hittat en annan genacker till dagens race. De hade en egen liten fest i sittbrunnen efter racet. Han hade fått sin fru att stå och vänta på kajen med fika, pilsner och gott, gott. Att han vågar be om detta? Jocke Lang är en tuff kille.

Nu ser vi sommaren an med tillförsikt. Onsdagarna är FBK,s och vi i FBK gör det på havet…..

Hoppas vi blir lika många nästa onsdag.

Eder ödmjuke skeppare på Amarone.

Resultatlistor

Translate »