Hejsan alla sjösättnings sugna FBK are .

Det var många men inte alla som var på Årsmötet och där informerade jag om att jag / vi önskar att ni inte använda däck på pålarna.  Förklaringen är att däcken för visso ligger ( om de flyter ) i vattenytan och blir en ganska bra ryckdämpare , män där stannar det positiva med däck. Beroende på vattenståndet så alternativt fastnar de under plaströret eller vid kraftig vind griper de om plaströret som då jobbar sig upp. Det är långt ifrån alla plaströr som går att trycka ner med handkraft och då får vi hyra in utrustning för att trycka ner dem vilket skapar onödigt jobb och onödiga kostnader. Utan att vara 100 % insatt så tror jag inte att däck är något vidare för vatten miljön , vissa pålar har 1-3 gamla däck som sitter kvar under vattnet och skall nu bort till en helt onödig kostnad för klubben.

Nu när vi pålar nya mellan stolpar på hela H-bryggan så är de nya något högre än de befintliga detta för att möta höga vattenstånd och följaktligen slutar plaströret bara 0,7m under normalvattenståndet mot tidigare 1 m. Med erfarenhet vet vi att en ögla som löper på stolpen och ryckdämpare på förtöjningstampen fungerar alldeles ypperligt bra . Om ni fäster en mindre  lina i öglan och i Pål toppen som håller öglan ca 0,5m över normalvatten ståndet så är det allt som behövs.

Ni som ligger på H-bryggan och nu får nya kraftigare stolpar och vill ha fånglinor så går det bra mellan den yttre och mitt pålen men absolut inte i flytbryggan. Dessa fånglinor var en bidragande orsak till brygg haveriet förra sommaren , en annan stor orsak var extrem vattenståndet 4/1 – 17 samt alla de stora tyngre gäst båtar som förtöjde längs flytbryggan på våren och sommaren samt hjälp av NO stark vind som orsakade haveriet på schacklarna i bojstenarna. Vi har nu i år mindre kaj meter att erbjuda våra stora tunga gästbåtar ( endast 30 m ) och därför behöver vi belastnings marginal på utrustningarna till flytbryggorna .

På den bifogade skissen beskriver Erik L och jag hur vi vill att det skall fungera.

Har ni frågor så går det bra att maila mig via hamnkontoret så svarar vi / jag så fort vi kan.
Ha en riktigt god påsk med mycket båt pyssel och omvårdnad.
Ses i Hamnen.
Mike Kristensson

Informationen är även inlagd under menyn hamnen.

Tips förtöjning

Translate »