Jag trodde att vår hemsegling från Holland 2013 med XAR X-50 var kall och utmanande. Snö och motvind hela vägen i slutet av mars. Nu har vi en ny båt på gång till Falsterbokanalen, en X 3/4 ton från slutet av 80-talet. Det är Jens Listrup som är på väg hem med denna racerbåt. De startade söndagen den 18/2 från en hamn strax väster om Cherbourg. Distans hem är knappt 700 M och borde ta kanske 1 vecka med lite flyt och medvind. Nu är vi inne på vecka 2 och Cuxhafen angjordes efter drygt 2 dygns sträcksegling från Den Helder med kryss i kuling och minusgrader. Med sig har Jens miniton seglaren Leino Svensson från Malmö. De får nog utnämnas till årets coolaste (kallaste) seglare, i varje fall så här långt. Nu förutsätter givetvis läsaren att de har värmare ombord och att allt fungerar perfekt. Men så är det inte, ingen värmare finns. Motorn har strejkat utanför Calais med resultat att de fick ta hjälp av sjöräddningen för att komma in hamn. Autopiloten har lagt av flera gånger. Det har varit ett äventyr helt enkelt som jag hoppas vi kan få höra mer om från Jens.

Imorgon startas sista etappen med Kielkanal och sista biten hem. Man kunde hoppas på plusgrader och medvind men så blir det inte om väderutsikterna stämmer. De hoppas vara hemma senast söndag. Jens börjar nytt jobb på Skånetrafiken på måndag. Var ska man lägga kan man undra, många hamnar är istäckta. Kanske Dockan eller Lomma kan fungera.

Uppdatering 2018-03-05; Gerda Ulrika X bestämde sig för att stanna i Cuxhafen. Var väl för mycket is i våra farvatten och vinden har ju inte vänt ännu. 

Lite bilder från seglingen.

  • Sjösättning

Translate »